Doğru Klima Kullanımı

Doğru Klima Kullanımı Araştırmalara göre, insanlar %30-60 nem ve 20-27°C sıcaklık aralığında, temiz havalı ortamlarda daha konforlu ve rahat hisseder.

YAZIN TAVANA, KIŞIN YERE DOĞRU ÜFLEMELİ

Sıcaklığın gereğinden fazla veya az olması ise insanları rahatsız eder. Nem düzeyinin azalması boğazda kuruluk, gözlerde yanma gibi şikayetlere, nem düzeyinin artması, bunaltıcı bir sıcaklık hissine ve uyku haline neden olur. Ortamın havası temiz ve taze olmalıdır. Toz, duman, polen ve diğer zararlı maddelerin filtre edilmesi için insanın fark etmeyeceği hızda temiz havayı getirip kirli havayı götürecek hafif bir hava dolaşımı gereklidir. Bunu sağlayacak uygun klimalar için öncelikle klimanın kullanılacağı odada, iç üniteyi sağlam bir duvara, dış üniteyi de ulaşılması kolay, olası bir arızada direkt ulaşılarak müdahale edilebilir bir yere konumlandırmak gerekir. Ayrıca iç ünitenin su tesisatı, elektrik tesisatı ve dış üniteye yakın olması oldukça önemlidir. İkinci önemli nokta, yaşam alanı içerisinde klimanın direkt kişilerin üzerine üflememesi sağlanmalı; klima yazın tavana doğru, kışın ise yere doğru üfleyecek şekilde çalıştırılmalıdır.

DOĞRU VE TASARRUFLU KLİMA KULLANIMI İÇİN İPUÇLARI

1. Klimalarda enerji tüketimi en az olan A+, A++ ve A+++ sınıfı klimalar tercih edilmelidir.

2. Klimanızı soğutma modunda çalıştırırken çok düşük sıcaklığa ayarlamayın. Böyle yaparak daha hızlı serinlik elde edemezsiniz. Rahat edeceğiniz en yüksek sıcaklığı seçin (24-26°C). Düşürdüğünüz her bir derece, klimanın elektrik tüketimini %10 artıracaktır.

3.Klimanızın üfleme hızını gereğinden yüksek tutmayın.

4.Nemli günlerde klimanızı nem alma modunda çalıştırın.

5. Çok sıcak günlerde perde, jaluzi ve kepenkler ile güneşin ısısını keserek enerji tasarrufu yapabilirsiniz.

5.On yıldan eski olan klimalarınızı yenileyin. Eski klimalar aynı soğutma performansı için yeni klimalara oranla %40 daha fazla enerji harcar.

6. Klimanızın iç ünitesinin hava giriş çıkışının önünün kapanmamasına dikkat edin. Dış ünitenin hava giriş çıkışı da serbest olmalıdır.

7. Klimanızın filtrelerini belirli aralıklarla temizletin ve yetkili servisler tarafından periyodik bakımlarını yaptırın.

8. Klimanızın zamanlayıcısı gereksiz çalışmasını önleyerek kapanmasını ve sizin geldiğiniz saatte çalışarak evin serinlemesini sağlar.

9. Eksik yalıtımlı eski bir binada iseniz yalıtımı güncel şartlara uyacak şekilde iyileştirin.

10. İhtiyacınızdan büyük bir cihaz enerji tüketimi anlamına gelirken, tasarruf amaçlı olarak düşük kapasite alınan bir cihaz da konfor kaybına yol açacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

VRF Klimanın Kullanım Alanları
VRF Klimanın Kullanım Alanları

VRF Kullanım Alanları Birbirinden bağımsız birden fazla bölgenin iklimlendirme ihtiyacının olduğu ve yük ihtiyacının sürekli değiştiği; – Otel, – Hastane, – Ofis, – Restaurant, – Mağaza, – Tiyatro, – Sinema .... Devamını oku...

Covid-19 Sürecinde Klima Bakımının Önemi
Covid-19 Sürecinde Klima Bakımının Önemi

Temiz hava sirkülasyonunun yanı sıra klimaların temizliğinin ve bakımlarının düzenli olarak ve yetkili servisler tarafından yapılması sadece Covid-19 sürecinde değil her zaman çok önemlidir. Bu sayede cihazın çalışma performa .... Devamını oku...

VRF Klima nedir ? VRF Klima çeşitleri nelerdir
VRF Klima nedir ? VRF Klima çeşitleri nelerdir

VRF, Değişken Soğutucu Akışkan Debisi anlamına gelmektedir. Bir dış ünite ile birden fazla iç ünitenin kontrol edildiği klima sistemidir. Bir VRF Klima Sistemi, binanın değişen kapasite ihtiyaçlarına bağlı olarak soğutkanı .... Devamını oku...

Kurban Bayramınız Kutlu Olsun!
Kurban Bayramınız Kutlu Olsun!

Bu bayram sevdiklerimizle birlikte olamasak da; kalbimiz hep onlarla.. Tedbirlere uygun, sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmemiz dileğiyle.. Kurban Bayramınız Kutlu Olsun! .... Devamını oku...

24 Kasım Öğretmenler Günü
24 Kasım Öğretmenler Günü

“Muallimler! Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr muallim ve mürebbilerini sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.” Mustafa Kemal Atatürk Bir Ulusun çağdaş ülkeler düzeyine erişebilmesi; eğitim ve öğre .... Devamını oku...